Juha od junetine


Sastojci za 4 do 6 osoba

800 g junetine od mišića (koljenica bez kostiju)
1,2 l vode
sol
1 list kupusa
celerov list
1 list kelja
papar u zrnu
1 glavica luka
200 g mrkve
200 g celerova korijena
100 g peršinova korijena
¼ žličice muškatnog oraščića
1 žlica Vegete
1 grančica celera
Za taranu:
80-100 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
1 jaje
prstohvat soli
Za posluživanje:
1 žlica nasjeckanog peršina


Priprema

Oprano meso stavite u hladnu vodu i čim voda zakipi dodajte sol, list kupusa, celera, kelja, nekoliko zrna papra i luk koji ste prethodno popekli u tavi.
Kuhajte oko 60 minuta, a zatim procijedite.
U procijeđenu juhu vratite meso, dodajte očišćeno narezano korjenasto povrće, naribani muškatni oraščić, Vegetu i grančicu celera pa poklopite. Kad juha ponovo zavrije, smanjite temperaturu, pa lagano kuhajte oko 35 minuta.
Od brašna, jaja i soli umijesite čvrsto tijesto.
Oblikujte kuglu i naribajte je na krupniji dio ribeža.
Kad je juha kuhana, meso izvadite, a u juhu ukuhajte taranu.
Posluživanje
Juhu pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

Savjet

Tarana je kuhana kada ispliva na površini juhe. Tijesto za taranu mora biti čvršće umiješano. Količina brašna u tijestu ovisi o veličini jajeta.


Ovo možete i zamrznuti.

Zamrzavanje: Juhu propasirajte nakon 2. koraka pripreme i stavite je u plastičnu posudu, te zamrznite. Meso možete zamrznuti zasebno u najlonskoj vrećici ili zajedno s juhom.
Odmrzavanje: Posudu s juhom ostavite preko noći u hladnjaku, a kad je odmrznuta, prebacite je u posudu u kojoj ćete je prokuhati, a po želji ukuhajte taranu. Meso odmrznite u juhi ili zasebno preko noći u hladnjaku.
Trajnost: 90 dana.