Njoki i srneči žgvacet


Sastojci za 4 osobe
Srneći žgvacet
1500 g srnetine
150 g istarske domaće pancete
2 dl ulja
250 g kapule
25 g sušenih pomidora
1 žličica koncentrata od pomidora
malo celera
malo peršina
1 kom mrkva
100 g istarske domaće kobasice
20 g brašna
3 dl Crnog vina ( Teran, Borgonja)
malo ružmarina
2 lista lovora
malo soli, papra
Njoki
700 g krumpira ( po mogučnosti crveni)
250 g brašna
2 kom jaja
malo soli

Priprema

Žgvacet

Srnetinu narežemo na pozamašne komade.
Njih zapećemo na ulju tako da budu pećeni sa svih strana.
Izvadimo meso i na ulju zapržimo pancetu, kapulu koju smo sitno izrezali,
mrkvu naribanu,celer i peršin nasjeckan.
pIRJATI,kad mrkva postane meka \”uvene\” dodati polako brašno, pa koncentrat pomidora, ružmarin papar isol.
Pustiti da se lagano zaprži a onda dolijevati vino, a nakon toga kad smjesa postane jednolična dodamo srnetinu. Ako treba dodati malo vode da meso bude pokriveno.tako pustiti da kuha i pred kraj ubaciti sušeni pomidor i listove peršina.
prije samog posluživanja procijediti šugo tj. proći ga kroz pasirku.

Njoki

Kuhani krumpir, pasirati.
staviti ga na hrpu u obliku piramide.
u sredini napraviti rupu i ubaciti jaja i sol.
polako posipati brašnom, te raditi tijesto.
Ovisno o krumiru pokazat će vam se potreba za brašnom.
Kad je tijesto kompaktno i mekano razvaljamo ga u \”zmiju\” i nožem
režemo.
Odlažemo na pobrašnjelu podlogu .

Kuhamo ih u slanoj vodi. Kuha ju se cca 5-7 minuta tj. kad svi njoki se dignu.