Marinirane dagnje s povrćem


Sastojci
2 kg svježih dagnji
1 veća kapula (crveni luk)
po 1 zelena i crvena svježa mesnata paprika
1 veća tikvica
3-4 čvrste rajčice
2-3 stabljike celera bjelaša
1/2 vezice peršina
5-6 češnjeva mladog češnjaka
maslinovo ulje, papar iz mlinca, začinske travice po želji (bosiljak, origano, majčina dušica i sl.)
bijelo vino i ocat, koliko treba

Postupak pripreme
Dagnje ostrugati, oprati, otvoriti na pari, meso odvojiti te sačuvati nekoliko žlica procijeđenog soka koje su pustile.
Na maslinovom ulju naizmjence pržiti da omekšaju kriške crvenog luka, trake paprika, tanke kriške tikvica, narezanu rajčicu i kolutiće stapki celera te slagati s očišćenim dagnjama u porculansku ili staklenu zdjelu.
Po završetku, u tavu uliti malo soka od otvaranja dagnji, bijelog vina i octa i po potrebi još ulja (koliko je potrebno da se dobije omjer ulja i ostaloga otprilike 1:2), dodati ostale začine, zagrijati do vrenja te preliti preko dagnji povrća.
Pustiti da se ohladi i služiti kao hladno predjelo ili lagano jelo uz prilog kuhanog krumpira i svježeg crnog kruha.