Sardele s limunom


Sastojci
svježe srdele
neprskani limuni
sol, papar iz mlinca
maslinovo ulje
Postupak pripreme
Srdelama odstraniti glavu, otvoriti ih i izvaditi kost, kao za pohanje.
Na dno posude (važno je da ima poklopac koji dobro brtvi!) uliti malo maslinovog ulja, da pokrije dno, posložiti tanko rezane kriške limuna sa korom a poviše filete srdela. Posoliti, popapriti i malo nakapati limunovog soka.
Tako redati do najviše 2/3 visine posude, svakih par redova i kriške limuna.
Poklopiti i staviti na najmanji mogući plamen.
Nakon otprilike pola sata, (kad fileti postanu blijedo-žuti), ugasiti i pustiti ohladiti.
Servirati ukrašeno listićima bosiljka i po želji majonezom ili nekim drugim hladnim umakom na bazi jaja.
Napomene
Za vrijeme kuhanja povremeno protresti za provjeru a u pravilu ne treba dodati ništa vode ako je valjani poklopac i niska temperatura kuhanja.